сряда, 10 декември 2014 г.

На гости на Мими в Сливен

ВИЗИТНА КАРТИЧКА НА СЛИВЕН
  • Градът е известен като "Градът на 100-те войводи", между които Хаджи Димитър и Панайот Хитов;
  • Името на града се свързва със сливането на трите реки, които минават през него; 
  • След падането на страната под османска власт Сливен е привилигировано селище, защото жителите му са соколари (отглеждат ловни соколи) и дервенджии (пазачи на проходи);
  • През 17 век в Сливен е имало 100 работилници за пушки и пищови; 984 дюкяна и 35 хана; 
  • В Сливен е открито първата текстилна фабрика в Османската империя от Добри Желязков през 1864 година;
  • Според доклада на управителя на Сливенския окръг за 1892 г. в „Сливен има 15 фабрики за сукна“;
  • Сливен се прочува с производството си на "кебе" - дебел вълнен плат;
  • Живият символ на града е Старият бряст - дърво на 1 300 години; през 2013 година Старият бряст е обявен за Европейско дърво на годината; 
  • Празникът на Сливен е на 26 октомври - Димитровден.
Гостувах на Мими в Сливен цели 3 дена. Поводът - 8 декември, но празнувахме Никулден също. Времето беше дъждовно. Мъглата захлупи не само планината и сините камъни над града, но и се спусна ниско над покривите на сградите. А вятърът... вятърът свиреше, по-скоро виеше в комините не само през нощта, но и през деня. Атмосферата беше лежерно-мистична, но гостоприемството на Мими и нейните приятелки и съседки Данелина и Мими (другата Мими) - напълно реално.


НЯКОИ ОТ ИЗВЕСТНИТЕ ЛИЧНОСТИ, РОДЕНИ В СЛИВЕН:
Д-р Иван Селимински (1799 - 1867) - лекар, възрожденец, общественик, основател (през 1825 г.) на първата българска тайна революционна организация "Братство" и основател на първото елино-българско класно училище като въвежда нови предмети като писане и четене на български език, българска история и география, естествознание и математика.

Димитър Добрович (1816 - 1905) - първият български художник с академично образование.

Д-р Георги Миркович (1825 - 1905) - възрожденец, лечител, борец за църковна независимост, главен инициатор за създаването на първото у нас дружество на Червения кръст и на съединисткия комитет "Единство". 

Георги Икономов 1846 - 1876) - един от апостолите на Априлското въстание

Добри Чинтулов (1822 - 1886) - български поет, автор на "Къде си, вярна ти любов народна?", "Стани, стани, юнак балкански", "Вятър ечи, Балкан стене" и други стихотворения.

Сава Доброплодни (1820 - 1894) - просветен и културен деец, поставил началото на българския театър с постановката на побългарената комедия "Михал Мишкоед".

Добри Желязков (1800 - 1865) - един от първите български предприемачи, построил първата текстилна фабрика в Османската империя.

Сирак Скитник (1883 - 1943) - писател и художник, състудент на Марк Шагал и  на Василий Кандински, съредактор на сп. "Златорог", пръв председател на Съюза на художниците, пръв директор на Радио София.

Атанас Славов (1930 - 2010) - поет, публицист, журналист, изкуствовед, преводач, семиотик, антрополог, издател, един от малкото политически емигранти, завърнали се в България след промените през 1989 година. 

Юлия Кръстева (1941 г.) - психоаналитик, лингвист, семиотик, философ и видна феминистка, един от най-видните учени хуманитаристи на нашето време, чиито научни постижения и заслуги трудно могат да се вместят в една кратка бележка.

В един от най-добрите ресторанти на града - При Хаджията на Никулден:

Пред оградата


Общината с коледната елха:


Карта с паметниците на културата в Сливен:


В Сливен има няколко запазени стари красиви къщи - някои са ремонтирани, други се рушат, но - градът печели проекти и ремонтите се ширят навсякъде из центъра.



На главната улица:



Историческият музей на Сливен:




На централните улици на Сливен са засадени много дървета, които са красиви и без листа. Ореолите на графичните им корони създават меланхолично настроение:

Талантливата художничка Данелина Косева. 
Нейните платна, рисувани върху коприна по технологията "топъл батик", са фантастични.


Няколко снимки през оградата на художественото училище на Сливен,
където преподава Данелина:



 Боклуджийските кофи - нещо модерно не само за Сливен, но изобщо за нашата бедна държавица. Боклукът се събира в колекторна система някъде под тези симпатични защото са чисти кофички.

Съседско гости в ателието на Данелина - прекрасен човек и изключително талантлив художник. На канапето е се е разположила другата Мими - и тя е съседка на моята Мими. Тези три дами ми показаха съседско приятелство, което в София не съм срещала.


Църквата "Свети Димитър":


Поглед към хилядолетния бряст:






ВРЪЗКИ:

Национален музей на текстилната промишленост, Сливен
Музеят се намира в сградата на първото текстилно училище в България. Богатата му колекция разказва за развитието на текстилното производство през вековете. Отбелязва се началото на индустриалната революция с откритието на Джон Кей от 1733 година - стан с "летяща" совалка и на "жакардовия стан" на Жозеф Мари Жакард от 1800 година, който може да се програмира

ЛЮБОПИТНИ РАБОТИ:
Тъкачите от родния град на Жакард - Лион се разгневили че им отнема работата и повредили почти всичките му станове. Легендата разказва, че блокирали становете с дървените си обувки, наречени "сабо". Така се и родила думата "саботаж".

Най-старата книга, намираща се в Сливен е от 1597 г. и на първата й страница пише "OPERVM/“ARISTOTELIS" TOM VSII/ LIRORVMAPI". Книгата е издадена само 141 години след Гутенберговата библия. Корицата е от обработена агнешка кожа, страниците са от ръчно изработена хартия, печатният шрифт е ювелирен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар