вторник, 3 февруари 2015 г.

Какво да не пропуснем да видим в Рим: съвети за посетители-новаци

Според древните пътешественици, светът се дели на две половини - на тези, които са посетили Рим, и на тези, които не са.

Аз имам щастието да принадлежа към първата група, макар че бях в Рим преди много, много години и то само за един ден. Но бях млада и много подготвена теоретически - демек знаех (или си мислех, че знам), какво виждам. Спомням си ясно всичко, но съветите, които изреждам тук, са взаимствани от Интернет сайтове и от разказите на Марта, която често "отскача" до Рим за по няколко дена.

1. Площадът "Свети Петър", базиликата "Св. Петър", ВАТИКАНА или както разбирам, че е правилно (ВАТИКАН)

Обикновено разходката из Рим започва от площад "Свети Петър", проектиран от Джовани Лоренцо Бернини след като най-голямата католическа базилика в целия свят "Свети Петър" е вече построена. Бернини обгражда площада с 284 дорийски колони, издигнати в 4 реда, и поставя в центъра му докарания от император Калигула от Александрия, египетски обелиск.

Площадът е в сърцето на най-малката държава в света - Ватикан. Някога на това място се е намирал циркът на император Нерон, както и гробът на Свети Петър (последното е спорно).

Как да стигнете до площада: Линия на Метрото "А", спирка 'Ottaviano'.


Базиликата "Свети Петър"
Най-знаменитата скулптура в базиликата е "Пиета" на Микеланжело. Той я сътворява когато е само на 25 години.



Полезни връзки:
Филм за Ватиканския некропол и гроба на Свети Петър (на английски)
Сайтът на Ватикана (на английски)
Сикстинската капела - виртуално посщение
Музеите на Ватикана - билети и работно време








Няма коментари:

Публикуване на коментар