вторник, 21 юли 2015 г.

Пътуване до Чанакале с Мариана, 2010 година

Чанакале или "Малкият Истанбул" - наричат го така, защото като него е разположен на два континента - Европа и Азия, на южната част на протока Дарданелите, който съединява Мраморно и Егейско море. Напускаме Европа на ферибот през Дарданелите, за да стигнем до Чанакале. 

Няколко снимки от пристанището на европейския бряг на Дарданелите:



.
На азиатския бряг Чанакале ни посреща с Троянският кон: 

Този бутафорен кон от филма "Троя" е подарен от Брат Пит на гражданите на Чанакале, тъй като филмът е сниман край града. Останките на древна Троя са наблизо.


Разходка по крайбрежната улица.


Във фоайето на хотела:


Поглед към града от хотелския прозорец:

Разходка из Чанакале. Градът има напълно европейски вид, както и  жителите му. 
Поне тези, които видяхме.







Стигнахме и до типично турския покрит пазар, отрупан с всевъзможни стоки, сувенири и типичната турска любезност. Хората в турските магазини, ресторанти, кафенета, хотели, където бях, са изключително любезни.



Стигнахме до една от многото грънчарски работилници, с които е известен градът още от 18-ти век та до ден днешен.Поради много високото качество на грънчарските стоки турците променят името на града от Калие Султание или Султание калеси (Султанска крепост) на 
Чанак калеси' Грънчарската крепост' или 'Чанаккале.




Стигнахме и до крайбрежната градина, където за първи път видях монтирани за общо ползване фитнес градински уреди. Ето я и Марианка:


От Чанакале тръгнахме за Асос

Няма коментари:

Публикуване на коментар